top of page

Mellanmålens betydelse för vårt välmående


Ni som tränar eller har tränat med mig vet att jag alltid betonar vikten av mellanmål, särskilt med protein, för att hålla sig mätt och bygga muskler.


Därför vill jag dela med mig att mellanmål också kan vara nyckeln till en balanserad och hälsosam livsstil och vad du kan vinna på att äta ditt mellis!


Jämn energinivå:

En balanserad frukost är viktig för att kickstarta dagen, men efter några timmar börjar blodsockernivån naturligt sjunka. Genom att äta ett mellanmål ca 2-3 timmar efter frukost kan vi undvika att blodsockret sjunker för lågt och därmed undvika energidippar eller trötthetskänlsa.


Minskad risk för överätning:

Ett välplanerat mellanmål kan också hjälpa till att hålla hungerkänslorna under kontroll och minska risken för överätning vid nästa måltid. När blodsockret dippar kan suget bli överväldigande, och det är lätt att frestas äta något onyttigt. Genom att hålla blodsockret stabilt kan vi göra smartare matval och undvika att överdriva kaloriintaget.


Förbättrad koncentration och fokus:

När energinivån dalar, är det vårt fokus och koncentration som ofta får sig en smäll. Nyckeln till en skärpt och pigg hjärna är stabila blodsockernivåer. Studier har visat att stabila blodsockernivåer är avgörande för att bibehålla koncentrationen, energinivåerna och den övergripande hälsan, särskilt när vi åldras. I medelåldern och senare i livet kan våra kroppar behöva extra omsorg för att hålla sig på topp. För att hålla energinivåerna på en jämn nivå och undvika känslan av att "gå på tomgång" ska du förstås äta det viktiga mellanmålet för att stödja optimal kognitiv funktion.


Lyssna på kroppens signaler och prova dig fram för att hitta det perfekta mellanmålet och när det passar för just dig att äta det! 

En balanserad kombination av kolhydrater och protein kan hålla dig på topp och ge dig den energin du behöver för att avsluta dagen starkt!


Genom att kombinera frukt med en proteinkälla får du ett balanserat mellanmål som är nyttigt och ger både snabb och långvarig energi.Här är fler goda förslag på  näringsrika mellanmål med ungefär 150-300 kalorier att äta.


  • En frukt med en handfull nötter eller frön.

  • Grekisk yoghurt eller kvarg med bär.

  • Grönsakssnacks, som morötter eller paprika, med hummus.

  • En proteinbar med lågt sockerinnehåll.

  • En skiva fullkornsbröd med avokado eller kalkon.


Ta hand om dig och ät ditt mellis!🧡

// Agneta


Har du tips på ett mellanmål? Dela gärna i kommentarerna nedan och låt oss inspirera varandra till äta våra mellanmål!


16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yorumlar


bottom of page