top of page
Agneta

Rostade kikärtor krispigt och hälsosamt mellanmål att stilla hungern med

Uppdaterat: 26 mars


En Kaffekopp fylld med rostade kikärtor

Att hålla sig till en hälsosam kost kan vara en utmaning, speciellt när suget mellan måltiderna smyger sig på.


Ett bra knep är att äta rostade kikärtor som är ett krispigt hälsosamt snacks .


Rostade kikärtor är rika på både protein och fiber, vilket gör dem till ett hälsosamt val för att motverka suget mellan måltiderna. Även om de kanske inte är lika lockande som att äta en näve jordnötter, kan de bidra till att hålla dig mätt och nöjd under en längre tid till lägre fetthalt!


Nästa gång du känner suget komma smygandes, varför inte prova att mätta det med krispiga kikärtor mumsigt och hälsosamt mellanmål?


Matfakta: Rostade kikärtor

  • Rika på protein: Perfekt för att hålla dig mätt längre.

  • Högt fiberinnehåll: Främjar matsmältningen och ger långvarig energi.

  • Lätt att variera: Anpassa kryddningen efter dina smakpreferenser.

  • Minskar sötsuget: Ett hälsosamt alternativ till mindre näringsrika snacks.


Förundras lite granna över hur en enkel kikärta kan förvandlas till en krispigt smakexplosion som både tillfredsställer och ger näring åt din kropp.

Vikten av att äta hälsosamma mellanmål för att vara viktstabil

Att äta regelbundna mellanmål är en viktig del av en balanserad kost och kan vara avgörande för att hålla vikten stabil. Genom att äta små, hälsosamma mellanmål mellan huvudmåltiderna kan du hålla blodsockernivån stabil. Det bidrar till att du undviker stora svängningar i energi och hunger, vilket i sin tur minskar risken för att du överäter vid huvudmålen.


Recept: Rrostade kikärtor

Ingredienser för 3 portioner:

  • 3 dl Kikärtor (konserverade. u. lag)

  • 1 krm Svartpeppar

  • 0,5 tsk Salt

  • 0,5 tsk Paprikapulver

  • 1 msk Olivolja


 Tillagningsinstruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av ordentligt.

  3. Blanda kryddor, kikärtor och olja ordentligt och häll ut på en plåt med bakplåtspapper.

  4. Rosta i 35–45 minuter eller tills de är gyllenbruna och krispiga.

Näringsinnehåll per portion ca 100g
Kalorier: 99,2 kcal

Protein: 4 g

Fett: 4,9 g

Kolhydrater: 8,3 g

Fibrer: 3,4 g

Mättat fett: 0,7 g

Sockerarter totalt: 0,2 g

Salt: 1 g


Tips för variation

Variera kryddningen med chilipulver, rökt paprikapulver, chilipeppar, vitlökspulver, spiskummin, lökpulver, Garam Masala, gurkmeja eller curry för att skapa olika smaker och upplevelser.


(Receptet är från Nutrition Data, ett professionellt kostdataprogram, vilket jag använder vid kostrådgivning.

Receptsamlingen innehåller ca 750 utvalda recept som är näringsberäknade och provlagade.)



11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page